De 13 weken echo

Wat is de 13 wekenecho?

Jij bent zwanger. Dit betekent dat je een bijzondere tijd tegemoet gaat. Een kindje in je buik is een wonder, maar kan ook spannend zijn. In Nederland kun je daarom een prenatale screening doen. Dat is een gezondsheidscheck van je ongeboren kindje.

Sinds 1 september 2021 kun je een 13 wekenecho laten maken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet namelijk een studie naar de effecten van een vroege echo. We leggen je graag uit wat dit inhoudt.

Voordat je een afspraak maakt voor je prenatale screening heb je eerst een gesprek met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Dit gesprek is bedoeld om jou te informeren over het onderzoek, de onderwerpen waarop dit onderzoek zich richt, de betekenis van de uitslag én over eventueel te constateren afwijkingen.

Waarom de 13 weken echo

Door in een eerder stadium – dus met 13 weken – een echo te maken, kunnen we sommige (ernstige) lichamelijke afwijkingen sneller constateren. Daardoor heb je meer tijd om na te denken over de consequenties en besluiten die je eventueel wilt nemen.

Wat kun je verwachten?

Tijdens de echo kijken we uitgebreid naar de groei van het kindje, de ontwikkeling van de organen, de hoeveelheid vruchtwater en sporen we eventuele afwijkingen op. Het echo-onderzoek duurt zo’n 35 minuten. Een echo kan best spannend zijn. Neem daarom gerust mensen mee die dicht bij je staan, zodat jij je op je gemak voelt.

Waar kijken we naar?

Met de 13 wekenecho kunnen we afwijkingen zien aan:

  • schedel
  • hart
  • buik
  • armen en benen
  • wervelkolom
  • nekplooi

Is er een aanwijzing voor een afwijking? En is er vervolgonderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen? Dan krijg je een vervolgonderzoek aangeboden in een centrum voor prenatale diagnostiek. Dat is een afdeling in een academisch ziekenhuis.

Toestemming wetenschappelijke studie

De 13 wekenecho is zoals eerder genoemd een wetenschappelijke studie van het ministerie van VWS. Als je hier aan mee doet, stem je ook in met gebruik van je gegevens.

Waarom doen we dit?

Tijdens de studie wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Wanneer de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS of ze de echo standaard gaat aanbieden. Het onderzoek naar de 13 wekenecho duurt tot en met 2024.

Geen kosten

De kosten van deze prenatale screening hoef je niet zelf te betalen. Wij dienen de declaratie voor je in.

Goed om te weten

De 13 wekenecho is geen vervanging van de 20 wekenecho. Sommige afwijkingen ontstaan pas later of zijn nog niet te zien bij 13 weken. Bekijk hier meer over de 20 wekenecho.

 

Wil je meer weten of een afspraak inplannen